Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Revideált Klaniczay?

94

Revideált Klaniczay?


Az irodalomtörténész Klaniczay Tibor meghatározó jellegű textológiai kezdeményezései lehetővé tették a hazai textológiai paradigma megteremtését. Az MTA Textológiai Munkabizottság felállítása (1961) és működtetése, a kritikai kiadás szabályzatainak ismételt kidolgozása, a főként külföldi kutatóutak megszervezése mind azt igazolja, hogy Klaniczay Tibor mennyire elkötelezte magát a modern, magas színvonalú tudományos szövegkiadási gyakorlat megteremtése és eredményes fenntartása mellett. Ezekből a megfontolásokból kiindulva a kerekasztal-beszélgetés a Klaniczay által útjára indított textológiai paradigma történetére és jelentőségére reflektált.

klaniczay100 blue jpeg2023-ban Klaniczay Tibor (1923‒1992) születésének 100. évfordulóját ünnepli a BTK Irodalomtudományi Intézet. A Klaniczay Tibor-emlékév, amely az MTA BTK Lendület Hosszú reformáció Kelet–Európában (1500–1800) Kutatócsoport és a Reneszánsz osztály közös szervezésében valósul meg, a nemzetközileg elismert tudós, tudományszervező és akadémikus előtt tiszteleg, oly módon, hogy az általa megalapozott és elindított tudományos projektek, kutatási programok, könyvsorozatok és rendezvények (utó)életét tekinti át és értékeli újra. A rendezvény ennek a sorozatnak a nyitóeseménye volt.

több kevesebb


Filológia

kerekasztal, Klaniczay, textológia, Klaniczay100

Kecskeméti Gábor (moderátor)
Bene Sándor (megszólalók)
Kasza Péter (megszólalók)
Szilágyi Márton (megszólalók)
Tóth Zsombor (megszólalók)
Tóth Gergely (megszólalók)
Békés Enikő (megszólalók)
Debreczeni Attila (megszólalók)

2:11:37

2023. január 24.

Tünde Móré

2023. február 27.

94
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/48007" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés