You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Szöveg és kommentár

94

Szöveg és kommentár


Bogáti Fazakas Miklósé a 16. század egyik legsokoldalúbb és legkiterjedtebb magyar nyelvű költői életműve, mely éppen a kor két reprezentatív műfajában, a históriás ének és a zsoltárparafrázis terén hozott izgalmas újításokat. A sok szempontból egyedi életműnek – amely magában foglalja az összes zsoltár magyar nyelvű, verses fordítását – a mai napig csak részletei jelentek meg nyomtatásban.

Az előadás Bogáti néhány versének szövegközeli, a kiterjedt kéziratos szöveghagyományt is figyelemmel kísérő elemzése segítségével mutatta be az életmű legfontosabb teológiai és poétikai vonásait, a fordítások forrásvidékét, a szövegkorpusz vizsgálatának lehetőségeit. Ezek az elemzések nem csak Bogáti költészetére nézve bírnak relevanciával. Az életmű a 16. századi magyar nyelvű költészet műfajainak, forma- és dallamkincsének jelentős szeletét hozza mozgásba. Eszerint értelmezhető egyfajta kanonizációs kísérletként is, amely az akkor forgalomban lévő költészet hangsúlyait, olvasati lehetőségeit próbálta volna átrendezni. Az életmű elemzésével az előadó hozzájárul a korabeli irodalmi kommunikáció árnyaltabb megértéséhez.

More Less


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Hungarian literature

Bogáti, Szatmári, zsoltárparafrázis, RMKT, Rebakucs

Áron Szatmári (lecturer)

39:21

25 April, 2023

Tünde Móré

3 July, 2023

94
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/48912" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download