Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Szöveg és kommentár

94

Szöveg és kommentár


Bogáti Fazakas Miklósé a 16. század egyik legsokoldalúbb és legkiterjedtebb magyar nyelvű költői életműve, mely éppen a kor két reprezentatív műfajában, a históriás ének és a zsoltárparafrázis terén hozott izgalmas újításokat. A sok szempontból egyedi életműnek – amely magában foglalja az összes zsoltár magyar nyelvű, verses fordítását – a mai napig csak részletei jelentek meg nyomtatásban.

Az előadás Bogáti néhány versének szövegközeli, a kiterjedt kéziratos szöveghagyományt is figyelemmel kísérő elemzése segítségével mutatta be az életmű legfontosabb teológiai és poétikai vonásait, a fordítások forrásvidékét, a szövegkorpusz vizsgálatának lehetőségeit. Ezek az elemzések nem csak Bogáti költészetére nézve bírnak relevanciával. Az életmű a 16. századi magyar nyelvű költészet műfajainak, forma- és dallamkincsének jelentős szeletét hozza mozgásba. Eszerint értelmezhető egyfajta kanonizációs kísérletként is, amely az akkor forgalomban lévő költészet hangsúlyait, olvasati lehetőségeit próbálta volna átrendezni. Az életmű elemzésével az előadó hozzájárul a korabeli irodalmi kommunikáció árnyaltabb megértéséhez.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Magyar irodalom

Bogáti, Szatmári, zsoltárparafrázis, RMKT, Rebakucs

Szatmári Áron (előadó)

39:21

2023. április 25.

Tünde Móré

2023. július 3.

94
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/48912" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés