You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A reneszánsz ideje és a Petrarca-örökség

211

A reneszánsz ideje és a Petrarca-örökség


Az előadás egy filológiai megfigyelésből indult ki: a jórészt még középkori szerzőként számon tartott magyar karthauzi szerzetes, Andreas Pannonius nagy tömegű jelöletlen Petrarca-idézetet és parafrázist épített be politikai és teológiai munkáiba. Ezek a hivatkozások lényegi, a művek koncepcióját meghatározó helyeken tűnnek fel, és az életművön belül is fordulatot jeleznek, egyértelműen máshová tájolva be Andreas eszmetörténeti pozícióját, mint ahol azt az irodalomtörténeti kézikönyv a hatvanas években kijelölte. Mégsem tűnik egyszerű feladatnak a hiba javítása: ugyanis a szerzőt nincs hová áthelyezni.

Itáliai és európai viszonylatban a humanista irodalom egymásra következő hullámait a Petrarca-kultusszal, majd az attól felvett távolsággal szokás mérni, Coluccio Salutatitól Leonardo Bruni nemzedékéig, Rudolphus Agricolától Erasmusig és az erazmistákig. A kézikönyvben viszont nincs olyan hely, ahova Andreas Pannonius „áthelyezhető” volna. A korábbi kutatásban (Horváth János, Huszti József, Kardos Tibor munkáiban) a magyar kora reneszánsz szempontjából meghatározó jelentőségű Petrarca-örökség szinte nyomtalanul eltűnik a történeti narrációból. Az előadás részint a korabeli anyagból (Vitéz János és Janus Pannonius Petrarca-referenciáiból) próbálta pótolni a hiátust, részint viszont, a szokásosnál talán erősebb hangsúllyal is, az értelmező keret módosulásának tudománytörténeti okait kutatta, azzal a tanulsággal, hogy Andreas Pannonius esete nem önmagában érdekes, hanem azért, mert jelzi az anomáliát a magyar kora reneszánsz irodalomtörténeti időszámításában.

More Less


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Hungarian literature

felolvasó, Bene, Pannonius, Petrarca

Sándor Bene (lecturer)

1:03:24

27 June, 2023

Tünde Móré

20 September, 2023

211
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/49185" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download