Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A reneszánsz ideje és a Petrarca-örökség

212

A reneszánsz ideje és a Petrarca-örökség


Az előadás egy filológiai megfigyelésből indult ki: a jórészt még középkori szerzőként számon tartott magyar karthauzi szerzetes, Andreas Pannonius nagy tömegű jelöletlen Petrarca-idézetet és parafrázist épített be politikai és teológiai munkáiba. Ezek a hivatkozások lényegi, a művek koncepcióját meghatározó helyeken tűnnek fel, és az életművön belül is fordulatot jeleznek, egyértelműen máshová tájolva be Andreas eszmetörténeti pozícióját, mint ahol azt az irodalomtörténeti kézikönyv a hatvanas években kijelölte. Mégsem tűnik egyszerű feladatnak a hiba javítása: ugyanis a szerzőt nincs hová áthelyezni.

Itáliai és európai viszonylatban a humanista irodalom egymásra következő hullámait a Petrarca-kultusszal, majd az attól felvett távolsággal szokás mérni, Coluccio Salutatitól Leonardo Bruni nemzedékéig, Rudolphus Agricolától Erasmusig és az erazmistákig. A kézikönyvben viszont nincs olyan hely, ahova Andreas Pannonius „áthelyezhető” volna. A korábbi kutatásban (Horváth János, Huszti József, Kardos Tibor munkáiban) a magyar kora reneszánsz szempontjából meghatározó jelentőségű Petrarca-örökség szinte nyomtalanul eltűnik a történeti narrációból. Az előadás részint a korabeli anyagból (Vitéz János és Janus Pannonius Petrarca-referenciáiból) próbálta pótolni a hiátust, részint viszont, a szokásosnál talán erősebb hangsúllyal is, az értelmező keret módosulásának tudománytörténeti okait kutatta, azzal a tanulsággal, hogy Andreas Pannonius esete nem önmagában érdekes, hanem azért, mert jelzi az anomáliát a magyar kora reneszánsz irodalomtörténeti időszámításában.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Magyar irodalom

felolvasó, Bene, Pannonius, Petrarca

Bene Sándor (előadó)

1:03:24

2023. június 27.

Tünde Móré

2023. szeptember 20.

212
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/49185" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés