You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A Mariánus Provincia könyvei a 17. század közepén

131

A Mariánus Provincia könyvei a 17. század közepén


A mariánus ferencesek egyik 17. századi rendtörténeti kéziratában található egy olyan összeírás, amely egyelőre sem a hazai, sem az európai könyves forrásokból nem ismert: ez a Mariánus Provincia (Provincia Sanctae Mariae) könyveinek jegyzéke. 1647-ben, amikor is a cathalogus készült, már 19 kolostor működött a rendtartományban, így ezek a rendházak jöhetnek szóba, amelyek a rendi vezetés kérésére beküldhették könyveik adatait. A közel félezer tételes könyvjegyzék megléte azért is fontos, mert ebből az időszakból egyetlen mariánus rendház könyvtárának inventáriuma sem ismert. A kismartoni és a németújvári bibliotéka könyveinek jelentős része ugyan eredeti őrzési helyén fennmaradt, így általuk sok fontos könyves adalékkal rendelkezünk, ám az állományukról jegyzék csak a 18. századból maradt fenn. A többi egykori, az egyes kolostorokhoz tartozó könyvek megsemmisültek, kallódnak, nehezen hozzáférhetőek vagy possessorbejegyzés hiányában egyszerűen nem azonosíthatók. Az 1647-es könyvkatalógus sokat elárul a rend tagjainak könyves ellátottságáról, a potenciálisan olvasható könyvekről, a gyűjtemény szellemiségéről, így a korszak műveltségének egyik alapdokumentumaként is számontartható.

More Less


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Hungarian literature

könyvösszeírás, könyvtörténet, ferencesek, Zvara, felolvasóülés

Edina Zvara (lecturer)

40:44

28 November, 2023

Tünde Móré

8 January, 2024

131
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/49937" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download