Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A Mariánus Provincia könyvei a 17. század közepén

131

A Mariánus Provincia könyvei a 17. század közepén


A mariánus ferencesek egyik 17. századi rendtörténeti kéziratában található egy olyan összeírás, amely egyelőre sem a hazai, sem az európai könyves forrásokból nem ismert: ez a Mariánus Provincia (Provincia Sanctae Mariae) könyveinek jegyzéke. 1647-ben, amikor is a cathalogus készült, már 19 kolostor működött a rendtartományban, így ezek a rendházak jöhetnek szóba, amelyek a rendi vezetés kérésére beküldhették könyveik adatait. A közel félezer tételes könyvjegyzék megléte azért is fontos, mert ebből az időszakból egyetlen mariánus rendház könyvtárának inventáriuma sem ismert. A kismartoni és a németújvári bibliotéka könyveinek jelentős része ugyan eredeti őrzési helyén fennmaradt, így általuk sok fontos könyves adalékkal rendelkezünk, ám az állományukról jegyzék csak a 18. századból maradt fenn. A többi egykori, az egyes kolostorokhoz tartozó könyvek megsemmisültek, kallódnak, nehezen hozzáférhetőek vagy possessorbejegyzés hiányában egyszerűen nem azonosíthatók. Az 1647-es könyvkatalógus sokat elárul a rend tagjainak könyves ellátottságáról, a potenciálisan olvasható könyvekről, a gyűjtemény szellemiségéről, így a korszak műveltségének egyik alapdokumentumaként is számontartható.

több kevesebb


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Magyar irodalom

könyvösszeírás, könyvtörténet, ferencesek, Zvara, felolvasóülés

Zvara Edina (előadó)

40:44

2023. november 28.

Tünde Móré

2024. január 8.

131
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/49937" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés