You are currently browsing the Videotorium site of the organization Research Centre for the Humantities. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Neolatin líra 18. századi magyarországi jezsuitáknál: Gyalogi János (1686–1761)

89

Neolatin líra 18. századi magyarországi jezsuitáknál: Gyalogi János (1686–1761)


Az előadás cáfolta a szakirodalom azon megállapítását, hogy a magyarországi jezsuitáknál a 18. század első felében nem volt igazi költő, hiányzott az önkifejező líra. Bizonyította Tarnai Andor mondatának igazát („…ami a 18. század második felében a magyar költészetben történt, az a század első felében a magyarországi latin költészetben már jelen van”). Gyalogi János például  nemcsak versformában utánozta antik és neolatin mintáit, hanem komoly, vívódó mondandóját is könnyedén kifejezte latin verseivel. A szakemberek előtt ismeretlen, feltáratlan költeményeiben megfogalmazottak (és a kortársak elismerése) alapján jogosan mondhatta magáról: „concionator, et poeta”. Azt eddig is tudtuk, hogy jó szónok volt. Költeményei azt igazolják, hogy nem verzifikátor, hanem igazi költő. Az előadó arra is kitért, hogyan lehetne/kellene a magyarországi barokk költészet megbízható forrásbázisát létrehozni, amelyben a Gyalogi Jánoshoz hasonló, kevésbé ismert szerzők a kutatók látókörébe kerülhetnek. 

More Less


BTK ITI Reneszánsz Osztály felolvasóülései

Hungarian literature

jezsuita, neolatin, Gyalogi, Szelestei, Rebakucs, felolvasóülés

László Szelestei Nagy (lecturer)

1:02:12

28 May, 2024

Tünde Móré

27 June, 2024

89
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/en/embed/51476" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download