Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

V. Szűcs Imola: Egy magyar dalgyűjtemény a Kodály-rend forrásai között

198

V. Szűcs Imola: Egy magyar dalgyűjtemény a Kodály-rend forrásai között


V. Szűcs Imola: Egy magyar dalgyűjtemény a Kodály-rend forrásai között. 
A Hajós-hagyaték újrafelfedezése egy OTKA-pályázat kapcsán

Bartók terem, 2016. szeptember 29. csütörtök, 10 óra

A Kodály-rend támlapjain fel-feltűnik a következő jelzet: Hajós, mellette egy római szám és oldalszám. A jelzet a dömsödi és hajósi Hajós család, egy magyar mágnás família közel nyolcvan évet átfogó, jelenleg az OSZK Zeneműtárában található zenei gyűjteményére utal. Az 1842 és 1918 közé datálható, elsősorban magyar dalkiadványokat tartalmazó kottatár joggal vonhatta magára Kodály figyelmét. Dallamanyagából jól kiolvasható, hogyan változott az úri Magyarország zenei repertoárja ebben az időszakban, illetve hogyan alakult a korban a városi magyarság népdalhoz való viszonya.

Az előadás a Hajós-család és gyűjteményének bemutatása mellett rákérdez az anyagban található kiadványok ajánlásainak hátterére, elemzi a kottáknak a népszínmű-repertoárhoz való viszonyát, és feltérképezi jelenlétüket a Kodály-renden belül. Nem utolsó sorban pedig arra is keresi a választ: milyen összefüggés lehet e kottatár és a Zenetudományi Intézet Népzene- és Néptánckutató Osztályának és Archívumának kézirattárában található Hajós József-féle, tizenkét kötetes, magyar dalokat tartalmazó kottaanyag között. Korábban ugyanis azt gondoltuk, a Hajós-jelzet erre a forráscsoportra utal.

http://www.zti.hu/index.php/hu/component/tags/tag/3-tudomanyos-forum

több kevesebb


MTA BTK Zenetudományi Intézet, Tudományos Fórum

Zenetudomány

52:06

2016. szeptember 29.

Kukár Barnabás Manó

2016. december 13.

198
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/14680" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>