Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

„Esztergom vezet, ékes Várad…”

70

„Esztergom vezet, ékes Várad…”


Mátyás már 1465 január derekán döntött arról, hogy a pécsi püspököt és Rozgonyi János tárnokmestert rangos királyi küldöttség élén Rómába küldi, hogy köszöntsék a II. Pius örökébe lépő II. Pál pápát, és rábírják a török elleni hadjárat anyagi támogatására.  Szécsi Dénes esztergomi érsek halálát (1465. január l.) követően a küldöttség feladatköre kibővült az érsek utód Vitéz János és a váradi püspök utód Beckensloer János pápai megerősítésének szorgalmazásával. Nagybátyja előmenetele szívügye volt Janusnak, amint ezt a Váradról Esztergomba való „áthelyezést” ünneplő epigramma is bizonyítja.  S talán a búcsúvers is, melyben – szerintem -a Váradtól elköszönő Vitéz János szerepébe illeszkedve mutatja meg Janus Pannonius, hogy nem akármilyen örökség vár a püspök utódra Váradon. S mindezt érezhetően megújult költői eszközökkel teszi, talán Itáliával, szellemi szülőföldjével való találkozás igézetében. Előadásomban Janus küldöttség vezetői megbízatásának indítékaival is foglalkozom, illetve azokkal, akik valamiképpen hozzájárultak a küldöttség Rómába vezető útjának „akadálymentesítéséhez”, a király által megszabott feladatainak minél eredményesebb teljesítéséhez.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

Janus, Boda, Esztergom

Prof. Emer Boda Miklós (előadó)

21:40

2022. szeptember 7.

Tünde Móré

2022. szeptember 14.

70
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46565" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés