Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Humanista testreprezentációk

59

Humanista testreprezentációk


Az utóbbi évtizedek történeti antropológiai és kora újkori eszmetörténeti kutatásainak köszönhetően a reneszánsz testképpel kapcsolatos vizsgálódások kiterjedtek az uralkodók ábrázolásaira is. Eközben egyre több irodalom- és művészettörténeti tanulmány igyekszik elemezni annak mikéntjét, hogy milyen szerepet játszhatott a fiziognómiai sémák alkalmazása az egyes híres személyiségek (ön)reprezentációjában. Korábbi kutatásaimból kiindulva, amelyek a Hunyadi Mátyásról született leírások és a fiziognómiai irodalom kapcsolatát vizsgálták, arra keresem a választ, hogy hasonló, az alapvetően az antik biográfia- és történetírás eszköztárában gyökerező fiziognomizáló jellemzés felfedezhető-e egyéb, 15–16. századi narratívákban. Jóllehet számos írás elemzi a fiziognómia reneszánsz portréművészetben betöltött szerepét, a korszak textuális reprezentációja és a fiziognómia kapcsolatát eddig még kisebb mértékben kutatták. Előadásomban ez utóbbira szeretnék néhány példát hozni a magyarországi és az itáliai humanizmus korpuszából.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Latin irodalom

humanizmus, testreprezentáció, Békés, Esztergom

Békés Enikő (előadó)

19:49

2022. szeptember 8.

Tünde Móré

2022. szeptember 16.

59
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46580" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés