Ön jelenleg a(z) Bölcsészettudományi Kutatóközpont Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Akhilleusz pajzsának verses leírása Liszti Sebestyéntől

65

Akhilleusz pajzsának verses leírása Liszti Sebestyéntől


Az előadás Liszti Sebestyénnek az Oláh-kódexben található és kéziratban maradt egyik versét veszi górcső alá, amely címe szerint az eredeti homéroszi vers műfaját megváltoztatva írja le újból Akhilleusz pajzsát. Sebestyén, ahogy bátyja Liszti János is, Oláh Miklós pártfogoltjaként Bécsben az Udvari Kamarában dolgozott jegyzőként. A humanista költemény azért lehet érdekes, mert nemcsak a homéroszi ekphraszisz verses parafrázisa, hanem egy ekphrasziszba bújtatott tisztelgés is a család patrónusa előtt. Ahogy a gyakori humanista toposz szerint a költő – bárcsak tehetné! – szívesen adna aranyat és drágaköveket az ünnepeltnek, ezek helyett valami ezeknél is csillogóbbal, verssel kedveskedik, úgy Liszti Sebestyén egyszerre ajándékoz Oláhnak egy költeményt és egy míves antik műtárgyat. Előadásomban Liszti mintáinak felderítésén, valamint az ekphraszisz antik és kortárs elméletein keresztül elemzem a verset.

több kevesebb


Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450-1630)

Magyar irodalom

Liszti, Oláh, neolatin, Molnár, Esztgerom

Molnár Dávid (előadó)

17:37

2022. szeptember 10.

Tünde Móré

2022. szeptember 30.

65
<iframe width="480" height="385" src="//mtabtk.videotorium.hu/hu/embed/46718" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés